Inventarea si descoperirea

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Marti 29 sep, 19:00

Dezbatere pornind de la cartea Inventarea si descoperirea "Particulei lui Dumnezeu" de Jim Baggott.

Speakeri:

  • Jim Baggott prin skype
  • In librarie:
  • Irinel Caprini (traducatorul cartii) ,cercetător la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei;
  • Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas. 

Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural

În vara lui 2012, la marele accelerator de particule de lângă Geneva a fost descoperit bosonul Higgs, a cărui existenţă fusese prezisă cu o jumătate de secol în urmă. Evenimentul a creat mare vâlvă, mai ales că bosonul Higgs devenise celebru fiind numit „particula lui Dumnezeu“, din moment ce cu ajutorul lui putea fi explicat felul în care particulele de materie dobândeau masă – era privit ca un „creator“ al materiei. Miza reală a descoperirii era confirmarea şi completarea Modelului Standard, cel care descrie sistematic ansamblul particulelor cunoscute, pe baza teoriilor actuale din fizică.

Jim Baggott şi-a obţinut titlul de doctor în chimie fizică în 1978 la Universitatea Oxford. Activitatea sa de cercetător s-a împletit cu cea de autor al unor cărţi cu subiecte la graniţa dintre ştiinţă, filozofie şi istoria ştiinţei, între care The Quantum Story, Farewell to Reality, The First War of Physics, The Meaning of Quantum Theory. Volumul Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“ a fost publicat în colecția de știință a editurii Humanitas.