Oceanul, biodiversitate și resurse

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Muzeul National de Istorie Naturala Institutul Francez Ambasada Frantei in Romania Liceul Francez Anna de Noailles

Unde: Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"

Sos. Kiseleff nr. 1
Bucuresti, sector 1

Programari:

Simbata 26 sep, 17:30 - 19:00

Oceanul constituie cel mai mare mediu de viaţă de pe planetă şi acoperă în prezent 71% din suprafaţa Pământului, însă adevărata sa importanță ca spațiu de susținere a vieții este dată de volumul acestuia. Oceanul planetar are o adâncime medie de aproximativ 3.800 m și găzduiește viață într-un spațiu continuu circumplanetar.

O trăsătură particulară a acestui mediu este salinitatea de 34-35 grame/litru, extrem de stabilă în larg. Compoziția apei oceanice nu s-a modificat de-a lungul zecilor de milioane de ani. 

Biodiversitatea oceanului planetar nu poate fi rezumată la o simplă listă a speciilor care populează acest complex de ecosisteme, ci trebuie văzută ca ansamblul relaţiilor pe care fiinţele vii le stabilesc între ele, dar şi cu mediul lor de viață.

Viața s-a diversificat în oceanul primordial în urmă cu aproximativ 3,9 miliarde de ani. În prezent, numărul de specii descrise din mediul oceanic nu depăşeşte 13% din totalitatea speciilor descrise de pe Terra, adică mai puţin de 250.000 de specii. Numărul relativ mic de specii descrise se poate explica prin dificultatea abordării unor zone adânci şi prin faptul că nișele ecologice marine nu ating diversitatea celor terestre, astfel că fenomenul speciaţiei este mai redus.

Mediul marin asigură o productivitate biologică mare, ceea ce permite omului contemporan să exploateze prin pescuit şi acvacultură mai mult de 170 de milioane de tone de resurse vii pe an. Din păcate activitățile umane actuale pot să influențeze negativ stabilitatea și compoziția ecosistemelor oceanice, afectând inclusiv beneficiile directe și indirecte pe care specia umană le obține.

Conferinta adresata: adolescentilor, tinerilor si adultilor

Speaker: Gilles Boeufpresedintele Muzeului National de Istorie Naturala din Paris (din anul 2009), profesor la Collège de France și consilier științific pentru biodiversitate, mediu înconjurător și climat al Ministrului francez pentru Ecologie, Mediul Înconjurător și Transporturi 

Locatie: Sala multimedia

Participarea la eveniment este gratuită! Conferința va fi susținută în limba engleză.

 

Rezervarea, în limita a 100 de locuri, se face pe adresa de email: info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31.

Informaţii suplimentare despre programe: Florentina Purdescu, șef birou Relații Publice, Marketing Cultural și Programe Educaționale, e-mail: florentinap@antipa.ro , tel: 0729.074.127.